over mij…

IMG-20231207-WA0005

De schilderijen van Hannemiek van Iersel

Geschoold is schilder Hannemiek van Iersel ook in de beeldhouwkunst. Met keramische beelden die qua kleur en formaat een strijd aangaan met de omgeving.

Deze grootsheid vind je eveneens terug in haar schilderijen, maar in de jaren verandert er iets. Haar palet verzacht en het onderwerp verschuift van figuratie naar abstractie. Waar de interactie met de beelden altijd druk legt op de fysieke krachtmeting van het maken, lijkt het schilderen meer een innerlijk proces te zijn. Het grote gebaar van maken houdt stand, de bewegingen blijven intens, maar de gelaagdheid wordt fragieler.

Op oud linnen schildert ze met olieverf. Zo voel je de puurheid en doorlatendheid van het materiaal. De handeling van opspannen wordt zelfs achterwege gelaten om die reden, want hoe mooi is oud linnen? En waarom zou je het doek straktrekken als het op deze manier meer weg heeft van een tekening waarvan de randen opkrullen? Diffuser licht, andere schaduwwerking, het maakt de beweging in het werk in ieder geval veel boeiender.